موارد ایمنی:
1-گاز استیلن به شدت آتشزا بوده و باید از وسایل برقی که باعث جرقه ناگهانی میشوند به دور باشند.
2-سیلندر گاز استیلن در جایی خشک نگهداری شود.
3-در حمل و نقل باید به صورت عمودی باشد زیرا گاز استیلن آن خارج میشود.
4-از ضربه زدن به سیلندر واقعا خودداری شود.
5-در هنگام استفاده از این گاز محل اتصالات چک شود تا نشتی نداشته باشد.
موارد مصرف:
جوشکاری-برشکاری فلزات سخت-صنعت شیمیایی-دستگاه لیزر
گرید یا درصد گاز استیلن آزمایشگاهی:
99/98 یا 3/8
رنگ سیلندرها:
قرمز –زرد
نوین گاز تامین کننده گاز استیل آزمایشگاهی وارداتی و داخلی و گاز استیلن صنعتی
● خطرات آتش سوزی و انفجار: گازیست قابل اشتعال و در هوا تشکیل یک مخلوط قابل انفجار با دامنه وسیع را می دهد. حدود اشتعال آن را۵/۲ و ۱۰۰درصد حجمی استیلن با هوا تشکیل می دهد. سبکتر از هواست و اگر در استون حل نشده باشد در فشار زیاد ناپایدار بوده و ممکن است به شدت منفجر شده و به هیدروژن وکربن تجزیه گردد. تولید، توزیع و مصرف آن از طریق لوله ها باید با فشار کمتری از ۵Psig انجام گردد. تحت شرایط معین استیلن با مس، نقره و جیوه تشکیل ترکیبات قابل انفجاری می دهد ، بنابراین جهت انتقال آن نباید از لوله های مسی یا نقره ای استفاده نمود. همچنین در مجاورت گاز کلر تولید استیلن کلراید می نماید که این ماده نیز خودبخود منفجر می گردد.
● خطرات بهداشتی: سمی نبوده ولی اگر جایگزین هوای محل گردد موجب خفگی می شود. طریقه اطفاء حریق: از آب به صورت اسپری برای خنک نمودن سیلندرهای گاز استیلن می توان استفاده نمود. هرگز نباید شعله سیلندر را خاموش کرد مگر اینکه بعد از اطفاء فوراً بتوان جریان گاز قطع نمود. جهت اطفاء حریق گاز استیلن می توان پودر خشک شیمیایی و یا CO۲ را بکاربست. طریقه نگهداری و حمل و نقل سیلندرهای نگهداری آن فولادی است و باید در برابر تنشهای فیزیکی محافظت گردد. باید دور از مواد اکسید کننده به خصوص کلر و در مکانهای ضد اشتعال و خنک که به نحوی تهویه می شوندنگهداری شود. دوری از هر گونه منبع ایجاد جرقه، مواد قابل اشتعال، نور مستقیم خورشید و حفاظت در برابر رعد و برق و الکتریسیته ساکن از اصول موکد نگهداری استیلن است
استیلن داغترین دمای شعله گازهای موجود در بازار را ارائه می دهد و آن را گاز ایده آل برای جوشکاری، عملیات برش و کاربرد جوش برقی می کند.
طبیعت چند منظوره استیلن به این معنی است که دارای تعدادی از مزایا و ویژگی های آن است که باعث می شود گاز سوخت برای بسیاری از فرآیندها از جمله برش، جوشکاری گاز، گرمایش شعله، شعله ور زدن، صاف کردن شعله و جوشاندن سرب.
داغ ترین و کارآمدترین همه گازهای سوخت، افزایش بهره وری
با استفاده از اکسیژن موثر، کاهش هزینه ها
سبکتر از هوا است، بنابراین در سطوح پایین انباشته نمیشود و برای استفاده از زمین زیرزمینی امن است
انرژی احتراق کم
شعله کم رطوبت
غیر سمی (ممکن است منجر به سرگیجه در غلظت های بالا) شود.
هنگامی که اکسی استیلن در فرآیند برش استفاده می شود، کیفیت برش بهبود یافته، سرعت برش بالاتر و زمان شروع سریعتر برش حاصل می شود
هنگامی که با اکسیژن یا هوا استفاده می شود، استیلن می تواند یک لایه نازک از ذرات کربن سیاه تولید کند. این می تواند مانع اجزای تشکیل دهنده قالب ها شود.
استیلن می تواند فورا از یک جرقه یا قطعه ای از فلز داغ سوخته و فورا بسوزد.
این می تواند ترکیبات استیلید انفجاری را با برخی فلزات، به ویژه مس، نقره و جیوه تشکیل دهد.
شیلنگ های مورد استفاده با استیلن قرمز رنگ هستند و برای مقاومت در برابر استن طراحی می شوند. به همین دلیل نباید سایر شیلنگ های گاز سوخت استفاده شود.
استیلن داغترین و کارآمدترین گازهای موجود در سوخت است که برای طیف وسیعی از کاربردهای صنعتی مناسب است.
نام گاز
استیلن
فرمول شیمیایی
C2H2
وزن ملکولی
26.0 gr / mole
وزن مخصوص
14.705
چگالی گاز
1.097 Kg/m3
غلطت بخار
0.91
نقطه جوش
-81°C
دمای بحرانی
35.6°C
فشار بحرانی
61.9 bar
سیلندر ها از لحاظ ساختار دو دسته می باشند.
1. سیلندر های یکپارچه ( بدون درز ) : این سیلندرها از یک قطعه ورق یک تکه تهیه شده و هیج گونه جوش و برشی در بدنه آن ها مشاهده نمی شود.
به دلیل یکپارجه بودن این سیلندرها بسته به گنجایش آبی، قابلیت تحمل فشار کاری تا 200 بار و فشار تست تا 300 بار را دارا می باشند.
از این سیلندرها معمولا برای ترکیباتی که درحالت طبیعی گاز می باشند و فشار بالایی دارند ( هیدروژن، اکسیژن، آرگون، هلیوم، نیتروژن، متان، کربن مونو اکسید و …..) استفاده می شود.
این سیلندرها در حجم های 2،5،10،20،40،50 لیتری موجود می باشند.
شایان ذکر است؛ سیلندر های 50 لیتری دارای فشار کاری 200 بار و فشار تست 300 بار می باشند و مابقی سیلندرها دارای فشار کاری 150 بار و فشار تست 250 بار هستند.
2. سیلندر های دو پارچه ( درزدار ): این سیلندرها از دو قطعه فلزی تهیه شده اند ( برخی از سیلندر های درزدار بیشتر از دو قطعه می باشند ) و در بدنه دارای جوش و برش می باشند و به خاطر این ویژگی قابلیت تحمل فشار بالا را ندارند.
از این سیلندرها برای گازهای مایع شونده که فشار بالایی ندارند مثل هیدروکربن های سنگین ، دی اکسید کربن ، دی اکسید گوگرد و فریون ها استفاده می شود.
توجه: گازهای مایع شونده، قابلیت شارژ در سیلندرهای یکپارچه را هم دارند و برخی از این گاز ها مثل پروپان ، دی اکسید کربن و دی اکسید گوگرد در این سیلندرها شارژ می شوند اما عکس این قضیه صادق نمی باشد و نمی توان گازهایی که فشار بالایی دارند را در سیلندرهای درزدار شارژ کرد.
• سیلندرها از لحاظ فلز به کار رفته در فرآیند ساختشان به سه دسته تقسیم می شوند.
1. سیلندر های کربن استیل : این سیلندرها بسیار پرکاربرد می باشند و برای گازهای اینرت ( بی اثر ) و واکنش ناپذیر مورد استفاده قرار می گیرند و دارای قیمت مناسب می باشند.
2. سیلندر های آلومینیوم : مهمترین ویژگی سیلندر های آلومینیوم سبک بودن آن هاست که موجب استفاده گسترده ی آن ها بعنوان سیلندره ای پرتابل ( قابل حمل ) بخصوص در حجم های پایین شده است.
این سیلندرها پایداری بالاتری نسبت به سیلندر های کربن استیل دارند و زنگ زدگی در آن ها مطرح نیست.
3. سیلندر های استینلس استیل (S.S) : این سیلندرها مخصوص گاز های است که دارای خورندگی و واکنش پذیری بالا می باشند، است.
• اجزا تشکیل دهنده سیلندر
1. بدنه سیلندر ( تنه سیلندر و گلوئی )
اطلاعات حک شده بر روی گلویی سیلندر شامل :
الف. شماره سیلندر
ب. سال ساخت سیلندر ( بر اساس سال و ماه میلادی )
پ. کمپانی و کشور تولید کننده ی سیلندر
ت. فشار کاری سیلندر( work pressure) W.P
ث. فشار تست سیلندر( Test pressure ) T.P
ج. تاریخ تست هیدروستاتیک ( در صورت قدیمی بودن سیلندر ) بر اساس سال میلادی و نام کمپانی انجام دهنده
2. کلاهک سیلندر گاز یا کپسول گاز
کلاهک نقش بسیار مهمی در حفاظت از شیر سیلندر و در نتیجه جلوگیری از خطرات احتمالی ایفا می کند و از الزامات مهم در جهت جابجائی و حمل نقل سیلندرها، داشتن کلاهک می باشد بطوری که تیم کنترل کیفیت شرکت فاران صنعت در صورتی که سیلندری فاقد کلاهک باشد اجازه ی تخلیه و بارگیری را صادر نمی کند.
3. شیر سیلندر گاز
سیلندرها بر اساس گازی که در بر می گیرند دارای شیر راست گرد و یا شیر چپ گرد می باشند .
• شیر راست گرد (Right Handed) : این شیرها مخصوص گازهای اینرت و خنثی می باشد.
• شیر چپ گرد (Left Handed) : این شیر مخصوص گازهای آتش زا و خطرناک می باشد.